Teiras Hereford kött kommer från Nybondas gård i Hopom by, Liljendal. Gården har varit i släktens ägo sedan 1782 och nu drivs jordbruk i trettonde generationen. När man lyssnar på den nuvarande gårdsägaren, Ted Nybondas, kan man skönja en stolthet över förfädernas arv.
Namnet Teiras kommer ända från slutet av 1700-talet då gårdens dåvarande husbonde kom till tals med konungen av Sverige-Finland. Kungen nämnde något om deras gård och det etsade in sig i husbondens hjärna. Hemkommen till Hopom återgav han monarkens ord och då såklart på Hopomdialekt – alltså förvandlades ”deras gård” till ”teiras gård”. Efter det kallades Nybondas till Teiras i bybornas tal.
Nybondas gård idag har specialiserat sig på att föda upp den engelska köttdjursrasen Hereford. Uppfödningsmetoden baserar sig på lugn, långsamhet och stressfrihet och det märks även i smaken. Djuren får fritt röra sig ute på vida fält samt i skog. Även inomhus får djuren röra sig fritt. Djuren äter stråfoder, hö och mjöl. Stråfodret gör att tillväxtprocessen ej blir för snabb, vilket även märks i köttets kvalitet. Kalvarna får dia i 6-7 månader och därefter skiljer man på kalven och modern för att garantera ett tillräckligt näringsintag.
Teiras Herefordkött kan köpas direkt från Nybondas eller i Café Liljas shop i Liljendal. I sortimentet finns allt ”från tunga till svans”. Även förädlade köttprodukter såsom grillkorvar, malet kött och rökta produkter finns till salu. För styckning och packning står Herek i Borgå och även där tillämpar man tidskrävande mörningsprocesser för att få en läcker kvalitet i köttet. Hela produktionsprocessen kan kristalliseras i Teds motto ”bättre långsamt”. Det är bara att smaka så förstår du vad han pratar om.
Teiras
- Ted Nybondas gårdsägare sedan 2005
- Första Hereforddjuren anlände 2007
- I dagens läge närmare 70 djur
- Frigående, långsam och stressfri uppfödning
Produkter:
- Styckat kött, korvar och rökt kött
- Finns till salu på gården och i Café Lilja i Liljendal
- Arrangerar även gårdsbesök för grupper