Tapaturmapäivä 13.1.2017: Hopulle loppu!

Loviisan liikenneturvallisuustyöryhmä toivottaa turvallista Tapaturmapäivää 13.1.2017! Vuoden 2017 teemana on ”hopulle loppu”. Liikenteessä se tarkoittaa, että jokaisen tulee varata riittävästi aikaa matkan tekemiseen. Talvisissa olosuhteissa erityisesti liukastumiset aiheuttavat suuren loukkaantumisriskin.

Liukastuminen on jalankulkijoiden yleisin tapaturma talviliikenteessä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastojen (2010–2014) mukaan vuosittain keskimäärin noin 13 loviisalaista joutuu sairaalahoitoon jää- tai lumikelillä kaatumisen vuoksi. Kaikkiaan suomalaisille sattuu vuosittain lähes 390 000 kaatumista ja liukastumista, joista noin puolet johtaa sairaala- tai lääkärinhoitoon.

Työ- ja työasiamatkojen liikenneturvallisuus on myös yritysten työturvallisuuden kannalta keskeinen asia. Suurin osa työmatkaliikenteessä loukkaantuneista on jalankulkijoita. Loviisan liikenneturvallisuustyöryhmä kehottaa paikallisia työnantajia huomioimaan aktiivisesti työntekijöidensä turvallisuuden muun muassa torjumalla pihojensa liukkautta ja tiedottamalla työntekijöilleen aiheesta.

Ennakointi ja kiireen välttäminen ovat olennaisia liukastumisten ehkäisyssä. Niiden lisäksi kannattaa kuitenkin panostaa myös pitäviin talvikenkiin, jotka voivat säästää monelta kaatumiselta. Kenkien valinnassa kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota pitävään ja hyvin kuvioituun pohjamateriaaliin, joka ei kovetu pakkasella. Erityisen liukkailla keleillä kengissä kannattaa käyttää CE-merkittyjä liukuesteitä.

Liikenneturvan kyselyn* mukaan 62 prosenttia suomalaisista kertoo varautuvansa liukkaisiin keleihin varaamalla matkaan aikaa ja kiinnittämällä huomiota kenkien valintaan. Kuitenkin vain 17 prosenttia kertoo käyttävänsä liukuesteitä kengissä. Syy niiden käyttämättömyyteen voi johtua esimerkiksi siitä, että niiden pukeminen ja riisuminen koetaan hankalaksi. Kaupungin liikenneturvallisuustyöryhmä kannustaakin paikallisia kauppoja ja liikkeitä järjestämään tuulikaappeihinsa penkin, jolloin liukuesteiden pukeminen ja riisuminen helpottuvat.

Lue lisää:

www.kotitapaturma.fi/tapaturmapaiva/
www.kotitapaturma.fi/pysy-pystyssa/kiire-lisaa-kaatumisriskia
www.pysypystyssä.fi
www.liikenneturva.fi/fi/liikenteessa/jalankulkijat/pitoa-jalankulkuun

 

*Liikenneturva ja TNS Gallup Oy 2016. Joulukuussa 2016 toteutetussa kyselyssä haastateltiin 1 531 henkilöä.


Lisätietoja Loviisan liikenneturvallisuustyöryhmältä:

Markus Lindroos, puheenjohtaja
markus.lindroos (at) loviisa.fi, puh. 050 382 7550

Tapio Kinnunen, liikenneturvallisuustoimija
tapio.kinnunen (at) strafica.fi, puh. 050 325 2984

 
Päivitetty: 20.4.2017
 

Loviisan kaupunki •  Mannerheiminkatu 4, PL 77, 07901 LOVIISA •  puh. (019) 5551 •  faksi (019) 535 791  •  kaupunki(@)loviisa.fi  •  Palaute