Länsiportti sai uuden nimen Loviisan Fokka/Lovisa Focken

Länsiportin/Västra porten -nimellä tunnettu Loviisan läntisen liittymän alue saa nimen Loviisan Fokka/Lovisa Focken. Nimestä järjestettiin neuvoa-antava äänestys ja lopullisen päätöksen teki viisihenkinen raati, johon kuului kaupungin, alueen liikeyritysten ja Loviisan Yrittäjät ry:n edustajia.

Loviisan Fokka/Lovisa Focken -nimeä raati perusteli monin tavoin.

– Loviisalla on vahvat juuret merenkulkuun ja vierasvenesatama on maan parhaita. Merellisen kaupungin imago on luontevasti omistettavissa ja se tuo esiin Loviisan parhaita puolia, raatiin kuulunut Loviisan kaupungin kehittämisjohtaja Sten Frondén arvioi.

Raatilaiset pitivät hyvänä vaihtoehtona myös Kuningattarenportti/Drottningporten -nimeä, joka oli monen suosikki.

– Halusimme kuitenkin erottua selkeästi Porvoon Kuninkaanportista. Loviisan Fokka/Lovisa Focken helpottaa alueen tunnistettavuutta. Sillä on dynaaminen ja merellisen raikas sointi, jonka alle alueen ja portin imago on helppo rakentaa.

Fokka tarkoittaa purjeveneen korkeaa ja kapeaa keulapurjetta, joka on purjeveneen moottori. Fokka skuutataan eli kiristetään maston etupuolelle.

- Nimi on lyhyt ja ytimekäs, ja Loviisan läntisen liittymän ympärille keskittyvä kaupallinen alue on luontevasti liitettävissä Fokka/Focken -nimeen.

Vilkasta keskustelua – vaikea valinta

Raati kävi vilkasta keskustelua äänestäjien omista nimiehdotuksista, joita tuli yli sata. Kuningattarenportin/Drottningporten ja Fokan/Focken lisäksi moni kannatti tuttua Länsiportti/Västra porten -nimeä. Muita ehdotuksia olivat muun muassa Haavi/Håv, Loviisanportti/Lovisa porten, Loviisan Ankkuri/Lovisa Ankare ja Länsikaari/Västersvängen.

Raati piti monia ehdotuksia hyvinä.

– Valinta oli vaikea. Loppujen lopuksi päädyimme Loviisan Fokka/Lovisa Focken -nimeen, joka on mielestämme kekseliäs ja dynaaminen. Se antaa alueen imagon ja haluttavuuden rakentamiselle hyvän pohjan, Frondén totesi.

Raatiin kuuluivat kehittämisjohtaja Sten Frondén ja markkinointisuunnittelija Jaana Laine, alueen yrittäjien edustajina Ingela Ulfves (Tokmanni) ja Anneli Hällfors (Värisilmä) sekä Ann-Britt Felin-Aalto Loviisan Yrittäjät ry:stä. Puheenjohtajana toimi creative peakin strategi Topi Lintukangas.

Ääniä annettiin yhteensä 448 kappaletta, joista 237 sähköisesti kaupungin verkkosivuilla ja 211 perinteisesti alueen liikkeissä. Äänestysaika oli 12.–25.5.2015.

Eniten ääniä saivat Kuningattarenportti/Drottningporten (146) ja Länsiportti/Västra porten (127). Seuraavaksi eniten ääniä saivat Fokka/Focken, Venda/Vända, Haavi/Håv ja Loviisanportti/Lovisa porten. Yhteensä eri nimiehdotuksia tuli 121.

Äänestykseen osallistuneiden kesken arvottiin kolme lahjakorttia. 300 euron lahjakortin saa Mikael Ahlfors, 200 euron lahjakortin Jani Koskinen ja 100 euron lahjakortin Kaarina Liljeström.

Tiedustelut:

kehittämisjohtaja Sten Frondén, puh. 040 559 5525, sten.fronden@loviisa.fi

 
Päivitetty: 29.5.2015
 

Loviisan kaupunki •  Mannerheiminkatu 4, PL 77, 07901 LOVIISA •  puh. (019) 5551 •  faksi (019) 535 791  •  kaupunki(@)loviisa.fi  •  Palaute